Mijn stad, jouw stad…

Het voelt een beetje als ’n formele erkenning aan binnen  het bloggebeuren : mij werd -voor het eerst- een stokske aangereikt. 

Zo heet dit in het blogjargon, “een stokske”.  Je stelt een aantal vragen aan 5 blogpersonen  die op hun beurt dezelfde vragen aan 5 anderen stellen ( dat laatste zal in mijn geval bijzonder moeilijk zijn daar mijn blogrelaties eeder gering in aantal zijn). –Ine gaf  het startshot en gaf toen door aan  Peter ( mijn blogmentor, ahum) en die gaf het dan weer door aan mij (o.a.) . Bij deze dus

 Je

– mijn favoriet snack-etablissement :

moet wel frituur DAG  zijn, op de Rogierlaan (kruispunt P. Deschanellaan).  

Op vrijdagavond -geradbraakt door het verzette werk in de voorbije week- laten we ketels, pannen en snijplanken wel eens aan ons voorbijgaan en beperkt ons culinaire activiteit zich tot het oversteken van de straat om bij “Snack DAG” enkele durums en een pakje friet aan te schaffen. Lijkt simpel maar is het hoegenaamd niet (altijd), ofschoon we immer en immer hetzelfde bestellen. Voor mijn eega is dat er eentje met frikandel, voor zoonlief, gekruid rundsvlees, voor dochter een hamburger (zij lust geen durums) in een broodje, en voor mezelf : köfte (al dan niet  pittig gekruid). Tot daar lukt het meestal wel (tenzij één of ander lid van dit gezelschap in extremis van het gebaande pad afwijkt- dan kan het al eens  verkeerd aflopen). Maar -let op en niet gelachen- hier begint het, “de side-orders” : voor mama: alle groenten maar geen tomaten; voor de zoon : alle groenten maar geen ui-ringen; voor dochter : enkel ketchup en voor mezelf : alle groenten punt. Kunst bestaat er dan ook in de verrichtingen achter de toonbank nauwlettend op te volgen en tijdig in te grijpen mocht bv. de frikandel met tomaat gecombineerd worden of  -gode beware ons- ajuin met rundsvlees…: de gevolgen van deze schijnbaar onoonglijke misstappen zijn uitermate dramatisch en bijzonder pijnlijk voor de “boodschapper”.   Te vermijden, dat kan ik je verzekeren.

– mijn geliefkoosde winkel :

de ene helft van mijn trouwboek beweert zonder aarzelen dat dat de FNAC is (ze kan er niet bij dat je in de FNAC zomaar kunt flaneren zonder een specifiek een doel voor ogen noch waarom ik altijd alle rayons dien te bestrijken als ik bv. enkel maar een cd zoek). De ander helft van dezelfde trouwboek  (schrijver dezes) houdt het toch maar op de Metroshop onder het Muntgebouw (waar ik zwoeg): kitsch, diy-toestellen, cosmetica, huishoudelijke apparatuur : wat vind je er eigenlijk niet? Eigenlijk de meest complete winkel die ik ken al koop ik er zelden iets.  Maar op de één of andere raak ik er makkelijk mijn overtollige stress kwijt, dus dat is meegenomen…

-mijn uitverkoren restaurant.

Mmmm, dat wordt moeilijk … La Buca di Bacco, Mirante, Kokob, Le Stelle, Het Zinneke,…

 

Ach, hoewel het al bijzonder lang geleden is dat ik er nog eens kwam : laat het de Rugantino op de Anspachlaan zijn. Ik herinner me namelijk uit lang vervlogen tijden het kleine restaurantje op de Kolenmarkt (dus net achter het huidige etablissement) waar een nog behoorlijk jonge Arno al eens kwam eten. Op een avond stond hij erop het voorgerecht als hoofdgerecht te gebruiken ( de pasta) en het hoofdgerecht als voorgerecht… (pasta is in Oostende geen voorgerecht, was het argument)  Waarna zich een bizarre discussie onstspon tussen de eigenaar/kok (die italiaans sprak)  en Arno met Westvlaamse tongval waarbij de Signora (die voor de bediening instond (nog steeds trouwens)) zich als tolk ontpopte…Memorabel.

 

 -Waar neem ik vrienden mee naar toe als ze in Brussel aanmeren? 

Op een zondagochtend : zeker de Hoogstraat op en de Blaesstraat af (of vice versa). Andere dagen : op sleeptouw rond Kleine Zavel, Wolstraat, Paleizenplein : plaatsen waar Brussel afspraken met de wereldgeschiedenis had… (moeten  ze er mijn pedanterie maar bijnemen)

-5 andere vermeldenswaardige plekken in deze stad :

 1. St Jacobswijk : heb er jaren gewoond en deze wijk zien openbloeien. Heerlijke herinneringen aan Boekhandel Vanderlinden ( waar nu De Slegte is) , de “ontdekking” van Le Soleil, het postkantoor 😉 , …
 2. Cirio
 3. VUB waar ik ’s zaterdag ga sporten met mijn gezinnetje
 4. Het Dudenpark in St Gillis  ( één van de mooiste naar mijn gevoel)
 5. Een honderdduizendtal brusselse gevels…

O ja, en wie krijgt het stokje van mij? Wel u, Beste Lezer,  vanzelfsprekend. Ik ben benieuwd….

3 Responses to Mijn stad, jouw stad…

 1. […] Wouter Frank Alex Mike kwak Bart Sorry, indien ik iemand over het hoofd zag. Links kun je toevoegen in […]

 2. Da Dame schreef:

  Als ik nu in Brussel woonde hé 🙂

 3. secretlybelgian schreef:

  Vermeldingswaadige plekken:
  Wat Amerikanen nogal geweldig vinden is de Hallepoort. ‘Wow, a castle in the middle of the city, surrounded by traffic.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: