Herinneringen van Juf Nancy, directrice

Juf Nancy
Zoals iedereen in de school weet, neemt Juf Nancy dit jaar afscheid van het Boodschapinstituut. Langs deze weg wenst ook de boodschappertje-blog haar te bedanken voor haar steun en medewerking. Als klein eerbetoon, verspreid ik langs deze weg ook haar rubriekje in het zomerfeest-programmaboekje dit jaar : “Wist je dat…”

Beste lezer,

Elk jaar zorg ik voor een rubriek “wist je dat” in het programmaboekje van het zomerfeest. Daar kon je dan lezen wat er in het voorbije schooljaar gebeurd was.
Vermits ik 17 jaar werkzaam ben geweest in deze school, wil ik deze keer hierop terugblikken…

Wist je dat…
– ik op 1 september 1992 begonnen ben als eerste leek directeur van het Boodschapinstituut
– ik Broeder Jozef Leirs opvolgde
– ik toen mama was geworden. Glen was 6 maanden oud
– juf Marina, juf Arlette, juf Marie-Paule toen ook al in het Boodschapinstituut werkten. Alle andere leerkrachten zijn er daarna bijgekomen.
– ik toen heel nieuwsgierig was naar hoe de kinderen van 2,5 jaar er zouden uitzien als ze 12 jaar waren. Ik heb het daarna jaren kunnen meemaken.
– ik vooral na de paasvakantie merkte dat de kinderen gegroeid waren
– van het oorspronkelijk leerkrachtenteam: 4 mensen directeur geworden zijn, 3 mensen met pensioen zijn, 1 pedagogische begeleider geworden is en 3 mensen in een andere school gaan werken zijn.
– van het oorspronkelijk ondersteunend personeel 3 van de 4 mensen overleden zijn.
– op het eerste zomerfeest juf Marina me verraste, me het podium optrok, me een clownneus en punthoed opzette en met me danste samen met de andere kinderen. Het thema was “circus”. Ik had de reputatie van een zeer strenge, afstandelijke directrice…na deze vertoning was het ijs wel gebroken.
– tijdens mijn tweede dienstjaar 1 op 2 leerkrachten zwanger was.
– we 3 jaar geleden een fata morgana organiseerden met als onderwerp “droom je speelplaats”. De ideeën hebben we systematisch uitgewerkt en hebben we ondertussen een georganiseerde speelplaatswerking.
– het speeltuig met loopbrug en 2 torens er stond van september ’94. De Europese veiligheidsnormen waren toen nog niet zo streng! Vorig jaar hebben we ze moeten afbreken omwille van de veiligheid.
– er toen ik begon in het Boodschapinstituut een wijkschooltje bestond: 8 Nederlandstalige kleuters in een Franstalige school in de Choméstraat. Deze klas werd op 30.06.1995 afgeschaft. Voordien zijn er nog wijkafdelingen geweest,o.a. in de Artanstraat.
– ik alle “boodschappertjes” heb bewaard. De eerste boodschappertjes maakte ik op een kwartoblad waar ik de weekends inkleurde met een alcoholstift.
– onze school dit schooljaar het record haalde van aantal leerlingen (KS: 95, LS: 116)
– dat ik voor een warm onthaalde 1-april verrassing zorgde in ’97. Er was een circusgezelschap in de buurt wiens kinderen hier voor 3 weken onderwijs volgden. We mochten op 1 april een circusvoorstelling bijwonen met de hele school. Toen meester Jan de circusvoorstelling ter plaatse aan het betalen was, reden de bussen met leerkrachten en leerlingen weg. Wanneer ik alle enthousiaste leerlingen en leerkrachten vroeg “Waar is meester Jan?” zeiden ze: “op de andere bus” Toen ik hem niet zag, geloofde ik niet dat hij achtergebleven was. Het was trouwens 1 april…
– op 25 november 2000 de gerenoveerde school werd ingehuldigd: een polyvalente zaal, de derde en tweede verdieping totaal vernieuwd, de eerste verdieping en de gelijkvloers verfraaid. Ouders van onze school hebben voor deze gelegenheid een logo gemaakt voor het Boodschapinstituut. We gebruiken dit logo nog steeds.
– Ik de stem van de ouders herken aan de telefoon zelfs nadat de kinderen de school al jaren verlaten hebben.
– de oud-leerlingen heel graag eens komen dag zeggen zelfs jaaaaaaaren nadien. Dat doet plezier!
– Ik dan altijd ook de groetjes aan hun ouders doe…met hen heb ik immers jaren samengewerkt als partner in de opvoeding van hun kind.
– ik altijd mijn best heb gedaan. De kinderen en leerkrachten beschouwde ik als een deel van mezelf.
– ik waarschijnlijk toch leerkrachten, ouders of kinderen ongewild gekwetst heb. Het spijt me hiervoor.
– op 17 jaar tijd ongeveer een 120-tal personeelsleden gekomen en gegaan zijn.
– Onze mama’s of papa’s lekkere cake of wafels kunnen bakken? Dat wisten we al van de desserten op onze feesten. Maar meer en meer komen de kinderen met een traktatie van zelfgebakken cake voor hun verjaardag. Het is voor hen een heus feest te mogen rondtrekken van klas tot klas op dat moment… en ik …smullen maar!
– de jarige kleuters in mijn bureau een klein cadeautje mogen komen halen? Ze kennen de roze koffer heel goed : er wordt in gerommeld tot wanneer het juiste presentje gevonden wordt. Ik maak dan een praatje met hen, zo wordt de taal gestimuleerd en krijgen ze een positief beeld van “het bureau van de directeur”
– ik met de secretaresses, Inge en Griet, een rondedansje deed in mijn bureau samen met de jarige kleuter en dat de dringende mailtjes wel even konden wachten.
– ik onlangs een duidelijk beeld kreeg van hoe een kleuter kijkt naar werk: toen ik de internetkabel bevestigde in de kabelgoot op de eerste verdieping,zei hij: “kijk, onze directrice is ook aan het werken.”
– Ik rare schoenen heb? De ene schoen heeft in de etalage onder een spot gestaan, waardoor deze mat is geworden. Ik draag deze schoenen in de winter onder een lange broek en telkens zien de leerlingen dat ik “rare schoenen” aan heb.
– Ik getuige ben geweest van gesprekken tussen kinderen waarbij mijn mond openviel van verbazing dat er zoveel wijze woorden uit een kindermond kan komen… hierop is mijn visie gebaseerd dat kinderen recht hebben op duidelijke en correcte informatie, dat ze in verbondenheid met zichzelf verantwoordelijk kunnen zijn, dat ze authenticiteit aanvoelen en je als opvoeder teruggeven wat je hen gegeven hebt.
– Ik op 31 augustus altijd door de gangen liep, genietend dat alles netjes stond en uitkijkend wat het nieuwe schooljaar zou brengen
– Ik bij het aankondigen van mijn vertrek heb ervaren dat stilte veel meer kan zeggen dan duizend woorden.
– Ik van het schoolbestuur de pedagogische vrijheid heb gekregen om het Boodschapinstituut verder uit te bouwen. Ik dank hen hiervoor.
– Ik een leerkrachtengroep heb die vooruit wil en constructief kan samenwerken. Al jaren hoor ik van de ouders dat ze voelen dat ons team hecht is. Ik dank mijn leerkrachten voor hun enthousiasme en daadkracht. Zonder hen zou onze school niet zijn wat ze is.
– Ik de leerlingen apprecieer om wie ze zijn en dat zij diegenen zijn wie ik ging opzoeken als het op “het bureau” iets te serieus of te saai werd. Ik ga ze missen!
– De ouders en de ouderraden van de voorbije jaren wil bedanken voor het mee-maken van de school, de kritische benadering vanuit het standpunt van de ouders, de medewerking en de open communicatie.
– De voorzitters van de ouderraden wil bedanken voor de steun en het mee-delen van de schoolvisie op moeilijke momenten.
– Ik de zusters bedank voor het mee-leven met onze schoolgemeenschap. Altijd deelden zij als goede buur in de vreugde en het verdriet dat het Boodschapinstituut trof.
– ik een paar speciale mensen wil bedanken die mij geholpen hebben in het worden van de directrice die ik nu ben: zuster Veerle, Monique, Edith
– Ik Dirk, mijn echtgenoot, wil bedanken voor elke minuut vanaf het moment dat ik me voor het Boodschapinstituut engageerde, om zijn begrip, geduld, tijd, steun en nuchter denken…het was hem nooit te veel!
– Ik mijn ouders bedank voor het vele inspringen en babysitten.
– Ik Glen en Ines dank om de verdraagzaamheid wanneer mijn laptop ‘s avonds op mijn schoot mocht. Ze doopten mijn laptop “Troisième” (derde kind) J

Beste lezer, ik heb een stukje geschiedenis van deze school mogen schrijven. Ik ben dankbaar voor al het mooie dat ik er heb meegemaakt.
Ik kijk uit naar de nieuwe uitdagingen van volgend schooljaar, maar het neemt niet weg dat ik de pijn van het loslaten voel…
Bij deze wens ik de nieuwe directie van harte veel succes. Moge jullie allen samen een fijne toekomst tegemoet gaan. Het ga jullie goed!

Van harte,

Juf Nancy

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: